0513 - 648 059
Advies of hulp nodig? Bel Rene 0513 - 648 059
Delen:

Luisteren naar Jazzmuziek

Luisteren naar jazzmuziek. Heel lang heb ik gedacht dat ik niets had met jazzmuziek. Ik vond het vroeger altijd ‘drukdoenerij’. Ik luisterde er dus níet graag naar. Het ging allemaal zo door elkaar. Tig geluiden en heel veel tegelijk. En vooral; het gaat maar door! Komt geen einde aan!

Luisteren naar Jazzmuziek

Luisteren naar Jazzmuziek

Natuurlijk heb ik dat nog steeds wel met een aantal muziekstukken uit dat genre. Die sla ik dan ook maar wat graag over. Juist dus door die stukken hebben mij destijds dus doen beslissen om het hele Jazz genre maar links te laten liggen. Vergeten. Overslaan. Geen interesse in. Niets voor mij.

Naarmate ik ouder werd (wijsheid komt met de jaren zeggen ze) en ik mij meer verdiepte in de sound van jazz heb ik het steeds meer leren waarderen. Sterker nog, ik bied nu zelf een compleet programma van 3 volle sets met alleen maar jazz & bluesmuziek, and i love it!

Jazz zangers en zangeressen

Waar denk jij aan als je de naam Jazz hoort? Welke zangers en zangeressen ‘ploppen’ op in jouw gedachten? Want dat is best uiteenlopend. En waarschijnlijk zelfs artiesten of nummers waarvan je niet eens wist dat die onder die categorie/genre musiceerden.

Miles Davis is een van de eersten die in mij op komt. Waarschijnlijk niet de meest vanzelfsprekende voor velen, maar wel één van de belangrijkste en meest invloedrijke jazzmuzikanten uit de geschiedenis. Hij was jazzcomponist en trompetist.

Ook is Frank Sinatra een groot voorbeeld voorbeeld. Bekend van zijn Ratpack (samen met Dean Martin, Sammy Davis jr., Peter Lawford en Joey Bishop). Frank is de zanger van de Easy Listening, swing, jazz en bigbandmuziek. Wie kent hem niet? Wereldberoemd met zijn ‘I did my way’ welke jarenlang de #1 hit was als verzoeknummer bij uitvaarten.

Queen of Jazz

De meest bekende voor de lezer is ongetwijfeld Ella Fitzgerald. Dé Jazzzangeres die haar faam haalde in de jaren ’30 en daarna nog vele jaren meeging. Ze wordt de ‘First lady of song’ genoemd, en bovenal draagt zij nog altijd de titel ‘Queen of Jazz’. Dat zegt wel genoeg. Haar muziek was herkenbaar aan haar hoge en vooral vrolijke noten. Blije muziek.

Het nummer ‘They can’t take that away from me’ is voor mij het meest bekend. Werd, en wordt nog steeds, veel als commercial theme gebruikt. Maar ook ‘Dream a little dream of me’ is wereldberoemd. Een nummer wat later door diverse artiesten is gecovered zoals ‘Michael Bublé en ‘The Mama’s and the Papa’s’ en ‘Doris Day’.

Grootheden

Nat King Cole mag natuurlijk ook niet ontbreken. Hij wordt beschouwd als een van de beste mannelijke vocale jazz- en balladvertolkers van de jaren vijftig en zestig. Je herkent hem ongetwijfeld van het nummer L-O-V-E. Wederom ook meerdere malen als filmmuziek gebruikt. En als je het nummer hoort zal je begrijpen waarom.

De muziek van Tony Bennett is zo herkenbaar als je maar kunt bedenken. Voor de jongeren zal de naam wellicht niet 1, 2, 3 iets zeggen. Maar ook zijn muziek wordt nog dagelijks gebruikt voor diverse commercials en in films.

Filmmuziek

Daarop inhakende; Het was muziek van vroeger die zich tegenwoordig nog altijd leent voor ‘feel good muziek’. En Feel good muziek horen we graag terug in films! Het zijn er ontelbaar veel. En daar…zal jij het dan vervolgens weer aan herkennen. Let maar eens op als je op de bank ploft en een lekkere feel good movie of chickflick aanzet. Want daar komen ze het meeste in voor. Als openingsthema, tijdens een scene of bij de aftiteling. Ik ben benieuwd hoeveel je kunt opnoemen.

Jazz en Blueszangers van vandaag

De Jazz en Blues artiesten van vandaag de dag zijn nog volop op de radio’s en op podia aanwezig. Norah Jones, Jaime Cullum en Michael Bublé zijn naar mijns inziens de bekendste van nu. Maar er zijn er natuurlijk nog veel meer.

Harry Connick Jr., die je eerder herkent als beroemd Amerikaans acteur op het witte doek, had nog meer verborgen talenten. Speelt niet alleen charmante rollen in diverse Hollywood films, maar hij blijkt ook nog eens een fantastische jazz zanger en pianist te zijn. Zeker niet de minste en echt de moeite waard om eens naar te luisteren.

Daarnaast hebben we Amy Winehouse, wiens klanken nog dagelijks op de radio te horen zijn. Een wereldberoemde jazz en soulzangeres die de wereld aan haar voeten had. Twee genres die zij heel goed wist te mixen met elkaar. En wat eruit kwam was uniek en puur Amy. Helaas hoort zij tot de legendary 27 club; zij die niet meer onder ons zijn.

Diana Krall kan ik uren naar luisteren, evenals Eva Cassidy. Heerlijke warme klanken. Lief, mooi, klein en groots tegelijk. Vocalen waar de diversiteit van techniek je om de oren vliegt. Iets waar ik als zangeres natuurlijk veel meer op let dan de gewone casual muziek liefhebber en luisteraar. Dat geef ik grif toe. Want ook ik kies mijn favorieten uit waar ik graag naar luister, maar waar ik zelf ook elke dag nog heel veel van kan leren. Deze dames weten mij elke keer weer te fascineren.

Nederlandse Jazz en Blues artiesten

Ook Nederland spreekt een aardig woordje mee op jazz gebied. Rita Reys is ons Nederlandse trots in de Jazzmuziek; ‘Europe’s First Lady of Jazz’. De grootste jazzzangeres die Nederland heeft voortgebracht.

Nog very much alive and kicking vandaag de dag, die zeker niet in het Nederlandse jazzlijstje mogen ontbreken zijn Caro Emerald, Laura Fygi en Trijntje Oosterhuis hebben hun sound hierin gevonden en verwennen onze oren met hun prachtige klanken. Stuk voor stuk hebben zij prachtige hits en albums uitgebracht die er mogen zijn.

Zo zijn er nog ontelbaar veel die ik niet genoemd heb. Er zijn er genoeg, en stuk voor stuk zijn ze uniek en geweldig in hun eigen sound en kwaliteiten.

Boeken van Jazzmuziek

Jazzmuziek is er dus in verschillende varianten. Avondje volop en all the way jazz in al zijn vormen of easy listening. Het kan allemaal. Neem eens een kijkje op onze website want er is veel leuks in ons jazz aanbod.

 

Photocredits: Chris Blair – Unsplash

 

 

Delen:

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?