0513 - 648 059
Advies of hulp nodig? Bel Rene 0513 - 648 059
Delen:

Muziek voor kinderen

Ik was onlangs bij een vriendin die op haar neefje aan het passen was. Hij sliep nog en wij waren gezellig aan het kletsen. Natuurlijk wierpen we om de 2,5 minuut een blik op de babyfoon die met beeld en geluid aangaf dat het ventje nog heerlijk lag te slapen. Echter na een krap half uurtje kwam daar aardig verandering in. Hij was wakker en klaar om uit bed gehaald te worden. En dan liet hij weten ook!

Muziek voor kinderen

Weerstand

Eenmaal beneden was hij wakker en hij voelde zich klaarblijkelijk hetzelfde als ik wanneer ik ’s morgens wakker word in de winter. Een gevoel van opstandigheid en weerstand. Dus hij huilde. Ik hield hem even vast terwijl mijn vriendin een flesje voor hem maakte. Als vanzelf ga je dan toch een beetje wiegen en ondertussen zingen tegen een huilende baby. Maar mijn zangkwaliteiten konden hem helaas niet bekoren.

Gelukkig stemde de melk hem wel tevreden. Maar een tijdje later werd hij toch weer wat humeurig. ‘Misschien kunnen we een muziekje opzetten?’ opperde ik enthousiast.

Muziek voor kinderen

Maar ja wat dan? We begonnen met een klassiek nummer, vervolgens relaxte blues, swingende R&B maar uiteindelijk kwamen we uit bij ‘I’m tired of giving good things up!’ van Bowe.  Ik denk dat hij de tekst begreep of de country wel lekker vond. Uiteindelijk lachte hij tevreden. Hoe grappig?

Muziek voor de ontwikkeling

Terwijl we hadden gegoogeld op: ‘Van welke muziek worden baby’s blij?’ kwamen we vooral op de vele voordelen van muziek ten opzichte van een kinderbrein. Zo blijkt dat het bespelen van een instrument, en dat mag ook een pan en pollepel zijn, helpt bij de spraakontwikkeling. Ook zouden kinderen die muziek maken zich beter kunnen concentreren.

Maar deze voordelen zijn dus ook al aanwezig bij kinderen die veel naar muziek luisteren en zeker wanneer de tantes dan enthousiast meezingen en klappen. Het brengt zelfvertrouwen, is goed voor het geheugen, taalontwikkeling, saamhorigheidsgevoel. De lijst is oneindig! Zeker wanneer kinderen dus zelf zingen of een instrument bespelen.

Sing & Songwriter

Ik denk persoonlijk dat je een kind behoorlijk kunt sturen in het leven. Ben jij dol op paarden en neem je jouw kind geregeld mee naar een pony of paard, kijk je mooie films over paarden en geef je jouw kindje My Little Pony’s als verjaardagcadeautje? Dan is de kans groot dat hij of zij gek wordt op paarden. Dat geldt natuurlijk met bijna alles. Zolang je niet overdrijft, want dan gaat het averechts werken.

Zingen met je kind

Mijn dochters zijn al 16 en 20 maar als ik iets anders had mogen doen dan was het zeker dat ik hen meer had gestimuleerd om een instrument te bespelen. Terugkijkend op hun jongste jaren waren de leukste herinneringen vaak gerelateerd aan muziek. Samen kei hard zingen in de auto, dansen bij een live optreden of op de fiets samen een liedje klappen. Muziek stemt direct vrolijk.

Ik denk dat ik vanavond tijdens het eten weer eens een leuke ballad uit de kast trek. Benieuwd of ze meedoen of dat ze beiden langzaam zwijgend hun koptelefoon pakken en mij negeren … ik vrees het laatste 😉

 

Delen:

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?