0513 - 648 059
Advies of hulp nodig? Bel Rene 0513 - 648 059
Delen:

Muziek versterkt je geheugen

Ik geloof bijna niet dat ik dit hier openlijk toegeef in dit blog, maar sinds ik veertig ben geweest gaat mijn geheugen langzaam achteruit. Oké, als ik dan toch eerlijk ben; het holt achteruit! Maar…muziek versterkt je geheugen. Wist je dat?

Muziek versterkt je geheugen

Sleutels altijd kwijt? Luister naar muziek!

Ik ben continue mijn sleutels kwijt, die ik dan vervolgens terugvindt op vreemde plekken zoals in de koelkast. Ik ben geregeld op zoek naar mijn tas en mijn jas. Wanneer ik mijn boodschappenlijstje vergeet komt ik met spullen terug die absoluut lekker zijn, maar niet nodig. En nooit met datgene wat op mijn boodschappenlijstje stond, wat dus nog op tafel lag. Tijd dus om op zoek te gaan naar een manier om mijn geheugen te trainen.

Play that funky music!

Oké, het is een feit: ik ben een onwijs warhoofd en ik heb waarschijnlijk licht geheugenverlies. Tijd voor actie. Ik ging driftig op zoek op het alwetende internet naar de gouden formule voor mijn wazige brein. Moet ik voedingssupplementen slikken? Iedere dag zes sudoku’s invullen? Mediteren door een doolhof te visualiseren? Zeg het maar, world wide web en ik doe het. ‘Geef je geheugen een boost door te luisteren naar je favoriete nummers.’ Echt? Is dat het? Hoe heerlijk is dat? Ik zet Spotify aan op mijn telefoon en klik mijn ‘favoriete nummers lijst’ aan, ga zitten en luister. Volgens deskundigen kan muziek vele hersengebieden stimuleren, waarvan niet alleen het kortetermijngeheugen, maar zelfs de hippocampus, het gebied dat het langetermijngeheugen aanstuurt.

Muziek als ezelsbruggetje

Eigenlijk ook helemaal niet gek als je erover nadenkt, dat muziek dit kan doen voor je brein. Want vroeger gebruikte ik ook voor iedere toets een liedje. Moest ik natuurkundige afkortingen onthouden, Franse woordenlijsten stampen of topografie kennen? Ik zocht een favoriet nummer en ging daar dan het leerwerk in verwerken. Soms wanneer ik bijvoorbeeld ‘Like a prayer’ van Madonna hoor komen niet alleen leuke herinneringen, maar ook alle gebergten en rivieren van Rusland tegelijk mee omhoog geborreld. Maar ook het alombekende ‘Staying alive’ van de Bee Gees dat gebruikt wordt om op dat ritme te reanimeren zal bij menig persoon met EHBO in het geheugen gegrift zitten.

Muziek versterkt je geheugen

Ik neem elke dag de tijd om mijn favoriete lijst te luisteren en dan ook echt als ontspanning, dus niet alleen op de achtergrond terwijl ik werk. Nee lekker in mijn oortjes wanneer ik wandel of gewoon ontspannen op de bank zit. Niet omdat ik lui ben, maar omdat het medisch super verantwoord is! Muziek versterkt je geheugen, dus luister naar muziek!

Delen:

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?