0513 - 648 059
Advies of hulp nodig? Bel Rene 0513 - 648 059
Delen:

Muziek om bij stil te staan

Muziek om bij stil te staan. Iets wat we deze afgelopen weken maar al te vaak doen; stilstaan bij…Want verder weg van ons, maar op dezelfde planeet is zoveel ernst gaande. Ernst wat wij niet eens kunnen voorstellen. Verder weg, maar met muziek is alles dichtbij.

Muziek om bij stil te staan

Als we ergens bij stil staan, ergens aan denken, herdenken, herinneren, mijmeren, dan werkt dat vaak nog beter met muziek. Muziek om bij stil te staan. Wat houd dat eigenlijk in en wat voor muziek is dat precies?

Muziek en herinneringen

Dat kan natuurlijk voor een ieder heel verschillend zijn. De een herinnert, herdenkt en mijmert goed bij muziek die daaraan doet denken of waar de tekst op aansluit, de ander zoekt de betreffende muziek op die toen ook werd afgespeeld waardoor hij helemaal wordt teruggebracht naar dat moment. De een zoekt de mooie momenten op en luistert naar vrolijke muziek en de ander pakt de klassieke muziek, zwaardere ballads of wat het ook moge zijn. Muziek om bij stil te staan is voor ons allemaal heel verschillend. Maar wat feit blijft, zoals reeds in een vorig blog geschreven door collega Eefke: “Muziek is herinneren”.

Oorlog

Vandaag, in het nu, waar denk je dan aan? Oekraïne als je het mij vraagt. De oorlog in de Oekraïne. Waar miljoenen mensen op de vlucht zijn geslagen naar buurlanden en verder, om een beter leven te kunnen vinden. Veiligheid. Partners achter gelaten die vechten voor hun land. Hun hele levens, huizen en vertrouwde spulletjes achter gelaten. Moeders, kinderen, ouderen op de vlucht.

Een oorlog wat voor de hele wereld het nieuws van de dag is, want we kunnen er niet omheen. Het is er. Hoe vreselijk ook. Dat maakt het zo hartverwarmend om te zien dat zoveel mensen de handen ineen slaan om de medemens te helpen. Hele vrachtwagens vol met spullen; babyvoeding, dekens, bedjes, kleding, eten, toiletartikelen, noem maar op. Alles om ze zoveel mogelijk te kunnen voorzien want de basisbehoeften.

Klassieke muziek

Dit alles geeft zoveel verdrietige beelden, wat vaak gepaard gaat met verdrietige of zwaarmoedige muziek. Of klassieke muziek als je het mij vraagt. Klassieke muziek hoeft niet verdrietig te zijn, maar het kan vaak wel een diepe emotie opwekken in die richting. Klassieke muziek, of de zwaardere ballads met diepgaande teksten zijn dan ook vaak de muziek die het meest gedraaid worden wanneer iemand in mineur stemming is.

Het klopt het beste bij de sfeer. Klassieke muziek kan ook juist rust geven op deze momenten wanneer je het nodig hebt. Soms lastig uit te leggen, want een ander zal zeggen: doe dan juist blije muziek aan, dan trek je jezelf uit die diepe put, waarom zou je erin blijven hangen? Tja, soms is dat de beste manier om te verwerken. Maar ik ben het eens, uiteindelijk moet dat lekkere dansnummer aan.

Muziek om bij stil te staan

Vorige week heb ik het nummer ‘Imagine’ van John Lennon opgenomen. Voor mij is Imagine het mooiste nummer ooit geschreven. En in tijden van oorlog staat hij ook op elke muzieklijst hoog genoteerd. Ik had mijzelf beloofd om dit nummer nooit op te nemen. Het simpelweg onaantastbaar. Een parel. Vanaf de eerste noot is het zo’n werelds herkenbaar nummer. Dat wilde ik niet verprutsen. Maar ik wilde wel mijn steentje bijdragen in de wereld en Imagine had ik al wekenlang in mijn hoofd. Want de tekst slaat op alles; vrijheid, vrede, geen kwaad, alleen maar goeds.

Imagine is voor mij de muziek om bij stil te staan. Maar er is natuurlijk nog meer. Wat dacht je van ‘What the world needs now (is love sweet love)’ van Jackie DeShannon, of Heal the World van Michael Jackson en ‘All you need is love’ van The Beatles. En zo zijn er nog zoveel. Op Spotify is zelfs een playlist met worldpeace songs.

Tegenstrijdig

Het weer buiten staat momenteel erg haaks op de zwarte beelden op tv. Laten we eerlijk zijn. Maar ook daar moeten wij als mens in proberen te accepteren en door te gaan met wat wel kan. Het keiharde ‘het leven gaat door’. In mineurstemming blijven terwijl we zelf niets kunnen doen, daar schieten we immers ook niets mee op.

Pak je vrolijke momenten. Zet die Spaanse muziek op voor het zomerse gevoel. Schreeuw mee met dat keiharde rocknummer. Pak je gitaar en zing samen bij een kampvuur de muziek waar je blij van wordt. Why not? JUIST nu. Geniet van wat wel kan en wat je om je heen hebt.

 

Delen:

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?