0513 - 648 059
Advies of hulp nodig? Bel Rene 0513 - 648 059
Delen:

Gehoorschade bij kinderen

Gehoorschade bij kinderen. Kleine kindjes in de zaal…tussen de herrie en vlakbij de knallende boxen voorzien van een hoop lawaai en hard volume. Herkenbaar?
Gehoorschade bij kinderen

Voor ons als muzikanten en dj’s van die tenenkrommende podium momenten. Gehoorschade bij kinderen is namelijk zo gedaan. Noem mij maar ouderwets, maar een kind hoort niet in een menigte thuis waar ik weet niet hoeveel alcohol vloeit. Iets wat meestal ook nog eens samen gaat met een bepaald vocabulaire van de beschonken mens wat óók niet voor die kinderoortjes bestemd is. En dan dus de bijkomende herrie van de muziek uit de boxen. Natuurlijk zal het hele toffe muziek zijn. Maar voor de oortjes van die kleintjes is het simpelweg onnodige ‘herrie’. 

Gehoorschade bij kinderen

Je kent het wel, je bent op een kermis met je kids. Even in de botsauto’s, touwtje trek, draaimolen, de hele rattaplan. Oliebol of suikerspin als toetje toe en met alle knuffelberen en kermisspeelgoed op naar huis. Door de menigte heen van de kroeg die de complete doorgang van de weg blokkeert. Gauw er doorheen denk je dan, tótdat je die ene kennis tegenkomt. “Hey hoe is het met jullie? Lekker naar de kermis geweest met de kids? Moet je zelf niet op stap vandaag”. En voor je het weet sta je aan een biertje en slingeren de kinderen tussen de menigte in de rondte, hun kermis winst te showen bij alle aanwezigen.

Als ouder zijnde weten ook wij dondersgoed hoe het gaat. Professionals in keuzes moeten maken. Concessies doen. Want we kunnen niet altijd ‘te stappen’. Je hebt niet altijd die oppas. We get it. Heel beroerd want man man, even lekker uit je stekker gaan is natuurlijk maar wat gezellig. En áls je dan mensen tegenkomt waar je even mee staat te babbelen terwijl je met de kids onderweg bent, is dat biertje al gauw een feit. Onder het mom van ‘nou goed, eentje dan.’

Natuurlijk, dikke prima. Maar vanaf het podium gezien kan ik het niet meer op één hand tellen hoeveel kindjes er door de jaren heen aanwezig waren op festiviteiten die totaal niet voor kinderen geschikt zijn. We zien de gehoorschade bij kinderen toenemen.

 

Verantwoording nemen

En wanneer zeg je er iets van? Want weinig mensen die het tof vinden als jij ze aanspreekt op de manier van opvoeden of een ouder wijst op een fout. Dat zijn nogal tere puntjes. Dus zeggen we er niet altijd wat van…en soms wel. Want soms kan het gewoon écht niet door de beugel. Ik kijk naar het kind, en hoe ongelukkig die erbij kijkt of de oren die ik gewoon verprutst zie worden. Soms is de reactie tof, soms ook niet. Ach ja. Hoort erbij, jammer dan.

Ook gebeurt dit op besloten feesten zoals bruiloften. Dan is het natuurlijk helemaal lastig wanneer de hele familie is uitgenodigd. Misschien een tip: neem de kinderen mee als daggast of naar de receptie. Maar breng ze naar huis of laat ze ophalen door de oppas zodra de feestavond begint. Probleem opgelost. Zijn ze er evengoed een beetje bij geweest. Want waarom die kindjes met die perfecte onbeschadigde oortjes tussen die herrie in zetten?

Stop die herrie!

Met andere woorden lieve mensen, laten we weer even scherp zijn allemaal. Iedereen heeft een gezellig feestje voor lange tijd moeten missen, en we willen allemaal maar wat graag overal bij zijn. Maar laat je kids thuis want het geluid muziek en de pratende mens staat hard. Veel te hard voor kinderen. Het is voor de toekomst van hun oortjes echt enorm slecht. Wat zou het zonde zijn als zij onnodig gehoorschade oplopen? Op latere leeftijd problemen krijgen met hun gehoor; hun gewenste werk niet kunnen uitoefenen of een continue schrijnende en letterlijk oorverdovende pieptoon moeten horen, omdat de ouders destijds ‘zo nodig moesten’. Dat is het toch niet waard…?

Wil je ze écht mee in die menigte en het feestgedruis en is het in jouw ogen niet anders? Zet dan op zijn minst een gehoor beschermende koptelefoon op hun oren.

Namens de machteloos toekijkende muzikant, DJ en geluidstechnicus hartelijk dank.

 

Delen:

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?