0513 - 648 059
Advies of hulp nodig? Bel Rene 0513 - 648 059
Delen:

LIVEMUZIEK, Wat boek je en waar betaal je voor?

Als je livemuziek hebt geboekt dan zie je simpelweg de naam staan van hetgeen je geboekt hebt. Maar waar betaal je precies voor? Dat lijstje is wat langer dan alleen die naam op de boeking. Want achter die naam schuilt een heel verleden met scholing, voorbereidingen en investeringen. Eigenlijk net als elk ander vak, toch?

LIVEMUZIEK, Wat boek je en waar betaal je voor?

Livemuziek, wat boek je en waar betaal je precies voor?

Ten opzichte van alle andere “normale” beroepen lijken vakken in de kunst nog steeds ontastbaar te zijn voor velen. Daar hoort het beroep muzikant ook nog altijd bij. Want als de loodgieter komt, die heeft spullen mee en verricht zijn werk. Dus daar betalen we voor, logisch. Als hij een uurtje langer nodig heeft wordt dat ook doorberekend, en daar mopperen we niet over. Want ook dat is logisch.

Maar de muzikant hoort gek genoeg vaak anders. Soms wordt er nog gedacht dat muzikanten nog steeds een stel zigeuners zijn die allang al blij zijn dat ze een deuntje mogen spelen voor mensen en al reizend van locatie naar locatie hun riedeltje voor nop opdreunen. Nee, muzikant zijn, musiceren is een vak. Een vak waar jarenlang voor gestudeerd wordt. Bloed, zweet en tranen. Gelukkig zien wij hier tegenwoordig veel meer van uitgelicht in de media door de hype van de talentenjachten en shows op televisie. Daardoor is er wat meer begrip. Maar toch blijft het voor een grote groep nog steeds een ontastbaar beroep en onduidelijk waar je nou voor betaald.

Bands en artiesten boeken of inhuren

Natuurlijk zijn er vormen van livemuziek in diverse maten en dus ook prijzen.

Je kunt het zo gek, en dus ook zo duur, maken als je zelf wilt.

De één speelt en begeleid zichzelf akoestisch op zijn instrument, over zijn eigen geluidssetje. De ander komt met volledige versterking en een eigen geluidsbedrijf. Hoe je het wendt of keert, al deze mensen hebben op hun eigen manier hun investeringen gedaan.

Het verhaal van een gitarist

Joost die als klein kindje gitaar wilde leren spelen en dat op de oude gitaar van zijn vader heeft geleerd. Zelf urenlang gestudeerd in zijn slaapkamer om het zichzelf aan te leren, want geld was er niet voor gitaarlessen. In zijn tienerjaren op het land met de bollen letterlijk het geld bij elkaar heeft geraapt om zijn eerste eigen gitaar te kunnen kopen, en de gitaarlessen te kunnen betalen.

Hij wist het zeker en wilde meer. Hij wilde gitarist worden. Jaren gingen er voorbij waar hij werkte voor diverse bedrijven om geld te sparen voor de opleiding conservatorium. Een opleiding die niet goedkoop is. Maar hij wist dat het hem zou brengen naar zijn bestemming: professioneel gitarist worden. Lesgeven, componeren en musiceren. Zijn muziek delen met de wereld. Daar werd hij gelukkig van en dat is het enige wat hij wilde. Met dat doel voor ogen heeft hij alle spaargeld opzijgelegd om die opleiding te kunnen doen. En met succes. Cum-laude ook nog eens! Hij had het verdient. Maar het kwam niet zomaar, daar heeft hij keihard voor moeten knokken en werken.

Investeren

De weg naar het vinden van de juiste sound en het juiste instrumentarium brengt natuurlijk de nodige kosten en investering met zich mee. Een gitaar zo eigen gemaakt, zelf gebouwd of precies die ene kunnen vinden in de winkel die helemaal perfect is. De daarbij behorende speakers, kabels, snaren, versterkers, het blijven kosten en investeringen.

Wanneer je livemuziek boekt dan boek je niet alleen die persoon(en), maar je boekt hun hele verleden, hun investering, hun verhaal, hun opleiding hun passie en de weg hiernaartoe. En dát is wat die kwaliteit brengt die jij ziet op jouw feest.

Boek een band

Het zijn niet alleen de snoeren, kabels, microfoons, drumstellen, keyboards, gitaren, basgitaren, blaasinstrumenten, versterkers, verlichting en speakers die op zichzelf al een flinke investering zijn geweest. Nee, het zijn ook de oefenavonden, de repetities samen, het ploeteren thuis, het heen en weer reizen van en naar school en alles wat daarbij komt kijken. Het zijn die dingen die ervoor hebben gezorgd dat het optreden wat jij geboekt hebt staat als een huis. Professioneel, zoals jij dat mag verwachten.

Of dat nou een singer-songwriter is, een soloartiest, een duo of een band. Allemaal hebben zij die weg afgelegd om te komen waar zij nu zijn. En hoe fantastisch dat zij dat hebben gedaan. Door hen is er muziek. Denk je eens in… een leven zonder livemuziek.

Nee, daar moeten we maar niet aan denken. Dit afgelopen jaar is al stil genoeg…

Fotocredits:  Jefferson Santos

Delen:

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?