0513 - 648 059
Advies of hulp nodig? Bel Rene 0513 - 648 059
Menu

Wat is een realistisch budget voor artiest of band?

Die vraag kun je alleen beantwoorden door eerst te laten zien welke kosten er allemaal in een gage zit zodat je kunt begrijpen waar het geld naartoe gaat alvoren de artiest zijn brood ervoor kan kopen.

Uitkoopgages van bands en artiesten

Het gage van een artiest is uit diverse kosten opgebouwd maar de belangrijkste zijn wel de belastingen; sociale lasten en de diverse premie heffingen. Een wezenlijk deel gaat dus naar vadertje staat.

Band of artiest betrouwbaar boeken

Andere kosten die tevens in de uitkoopgage zitten zijn o.a. kosten van techniek (licht en geluid incluis monitoring/inears etc), vervoerskosten (soms rekent een artiest extra reiskosten dus vraag hier altijd naar), afschrijvingen van spullen en auto, kosten van verzorging/kleding, manager of zakenbehartiger (indien van toepassing), kosten van arrangementen en orkestbanden etc etc.

Hoeveel kost een artiest?

Soms zijn bands of andere formaties in bezit van eigen geluid (meestal tot ongeveer 200 pers.) en dan kan de band de prijs ook scherper houden omdat er dan geen apart geluidsbedrijf ingehuurt hoeft te worden.

Nu je zo al die kosten bekijkt kun je je een beeld vormen van de uiteindelijke prijs van een artiest of band. Natuurlijk kun je de meeste kosten verdelen over het aantal optredens maar bv de belastingen zijn een wezenlijk onderdeel van het gage en dat is per optreden.

Boek livemuziek tegen het scherpste gage

Daarnaast is het natuurlijk altijd de vraag of de artiest (semi)pro is of het op amateur basis naast zijn of haar vaste werk erbij doet. De eerste zal een hogere prijs vragen dan de laatste groep aangezien de eerste groep er van moet leven. Populariteit speelt ook een grote rol in prijsbepaling.

Vragen over het boeken van artiesten en bands

De wijze van verlonen is ook nog een belangrijk onderdeel; op basis van verlonen of via gageverklaring of onkostenvergoeding.

Alles bij elkaar opgeteld zijn er nogal wat factoren die de uiteindelijke prijs bepalen maar hopelijk begrijpt u nu dat een budget van 200/300 euro niet realistisch is.

Globaal (de bekende artiesten even buiten beschouwing gelaten) kun je de prijzen als volgt indelen;
350 – 500 = Solist
500 – 800 = Duo
800 – 1200 = Trio
1200 – 1700 = Quartet (akoestisch) of kleine band met eigen geluid
1500 – 2000 = Band (4, 5 of meer muzikanten) met eigen geluid
2000 en hoger =  Bands die gebruik maken van geluidsbedrijven en beroepsmuzikanten.

Hopelijk heb je hiermee een goed beeld gekregen van de kosten van een band en artiest. Natuurlijk zijn er uitzonderingen op de regel en hangt het bv af van het aantal sets, package deal korting (bij meerdere boekingen een lagere prijs) en speciale festival- of privégages.

Heb je nog vragen? René van Burolivemuziek.nl helpt je graag verder met een onafhankelijk en betrouwbaar advies.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?