0513 - 648 059
Advies of hulp nodig? Bel Rene 0513 - 648 059
Menu

Wat is een realistisch budget voor artiest of band?

Die vraag kun je alleen beantwoorden door te laten zien welke kosten er allemaal in een gage zit.

Uitkoopgages van bands en artiesten

Het gage van een artiest is uit diverse kosten opgebouwd maar de belangrijkste zijn wel de belastingen; sociale lasten en de diverse premie heffingen. Een wezenlijk deel gaat dus naar de staat.

Band of artiest betrouwbaar boeken

Andere kosten die tevens in de uitkoopgage zitten zijn o.a. kosten van techniek (licht en geluid incluis monitoring/inears etc), vervoerskosten (soms rekent een artiest extra reiskosten dus vraag hier altijd naar), afschrijvingen van spullen en auto, kosten van verzorging/kleding, manager of zakenbehartiger (indien van toepassing), kosten van arrangementen en orkestbanden etc etc.

opbouw van kosten voor livemuziek

Soms zijn bands of andere formaties in bezit van eigen geluid (meestal tot ongeveer 200 pers.) en dan kan de band de prijs ook scherper houden omdat er dan geen apart geluidsbedrijf ingehuurt hoeft te worden.

Nu je zo al die kosten bekijkt kun je je een beeld vormen van de uiteindelijke prijs van een artiest of band. Natuurlijk kun je de meeste kosten verdelen over het aantal optredens maar bv de belastingen zijn een wezenlijk onderdeel van het gage en dat is per optreden.

livemuziek tegen scherpste prijs

Daarnaast is het natuurlijk altijd de vraag of de artiest (semi)pro is of het op amateur basis naast zijn of haar vaste werk erbij doet. De eerste zal een hogere prijs vragen dan de laatste groep aangezien hij of zij er van moet leven. Populariteit speelt ook een grote rol.

Vragen over het boeken van artiesten en bands

De wijze van verlonen is ook nog een belangrijk onderdeel; op basis van verlonen of via gageverklaring of onkostenvergoeding.

Alles bij elkaar opgeteld zijn er nogal wat factoren die de uiteindelijke prijs bepalen maar hopelijk begrijpt u nu dat een budget van 200/300 euro niet realistisch is.

Globaal (de bekende artiesten even buiten beschouwing gelaten) kun je de prijzen als volgt indelen;
350 – 500 = Solist
550 – 750 = Duo
800 – 1150 = Trio
1200 – 1500 = Quartet of kleine band met eigen geluid
1500 – 2000 = Band (4, 5 of meer muzikanten) met eigen geluid
2000 en hoger =  Bands die gebruik maken van geluidsbedrijven

Hopelijk heb je hiermee een goed beeld gekregen van de kosten van een band en artiest.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?