0513 - 648 059
Advies of hulp nodig? Bel Rene 0513 - 648 059
Delen:

Wat komt er kijken bij livemuziek?

Wat komt er kijken bij livemuziek en wat houdt het verzorgen van livemuziek eigenlijk allemaal in?
Iets wat nog regelmatig onderschat wordt.

Wat komt er kijken bij livemuziek?

Daarom zijn wij ook altijd zeer punctueel met de details die wij voorafgaand willen weten;

  • Hoe laat begint het feest
  • Hoeveel mensen worden er verwacht?
  • Hoe groot is de locatie?
  • Waar bevindt zich de locatie?
  • Is het binnen of buiten?
  • Wat zijn de wensen en verwachtingen?

Details die nodig zijn om de avond zo goed en perfect mogelijk neer te zetten. Want we willen natuurlijk wel ruim op tijd aanwezig zijn en zorgen dat we voorzien zijn van de juiste materialen.

Opbouwen

Stel je voor dat het feest om 21:00 uur moet beginnen. Dan vergt er voorafgaand aan die tijd de nodige opbouw en soundcheck.

Afhankelijk van wat je geboekt hebt is de tijd die hiervoor nodig hebt verschillend.

Een one-man show of een duo heeft veelal zijn of haar eigen licht- en geluid mee, en regelt dit tijdens het optreden meestal ook zelf.

Bij een tribute band of een coverband, dan praat je over 3 of meer personen, komt er een geluidsbedrijf mee. Uiteraard komt daar dan ook meer bij kijken, wat betekend dat die meer opbouwtijd nodig heeft.

Laten we nu even uitgaan van een band.

Livemuziek boeken of inhuren

Houd er altijd rekening mee dat deze mensen ca. 2,5 tot 3 uur voor aanvang van het optreden aanwezig zijn om het gehele opbouwproces en de soundcheck goed te kunnen doorlopen. Als dat niet goed geregeld is, is de kans groot dat het optreden ook minder soepel zal gaan.

Wij horen vaak; een feest valt of staat met de muziek. Dat klopt. Het maakt of breekt je feest. Maar livemuziek valt of staat met goed geregeld licht en geluid. Dus laten we daar de tijd voor nemen.

Bij een kermis of festival zijn de evenementen vaak al een paar dagen gaande. Soms is het dan nog best een uitdaging om door de menigte op de plaats van bestemming te komen. Maar, het is ons nog altijd gelukt. Weliswaar vaak gepaard met een inmiddels goed beschonken gezelligerd, die het leuk vindt om op de flightcase te springen om mee te rijden naar binnen toe.

Een geluidsbedrijf komt meestal als eerste en zet zijn spullen neer. Boxen worden neergezet, op een solide manier, dat het voor eenieder veilig is; op of naast het podium.

Vaak zie je de licht- en geluidstechnici met hun tafel in de zaal staan, zo kan hij het beste horen of het geluid goed is, wat er op dat moment nodig is en wat er gebeurt.

De band volgt en pakt hun spullen uit. Het instrumentarium wordt opgesteld.

Alle kabels worden uitgelegd en ingeplugd. Gitaren gaan in de standaards, de toetsenist checkt zijn geluiden en toetsen, en de drummer stelt zijn trommels nog eens goed af.

Soundcheck

Eenmaal opgesteld begint de soundcheck. Stuk voor stuk neemt elk bandlid door of hij/zij goed geluid op zijn monitor of in-ear systeem heeft. Een in-ear systeem is een systeem wat werkt middels oordopjes die gedragen worden door de artiest. Hierop is het volume afgesteld en tevens de instrumentaria en vocalen die hij wilt horen. Alles wat hij of zij niet wenst te horen is uitgezet. Op deze manier worden de oren beschermd tegen onnodig harde geluiden en voorkomt gehoorschade.  Je kunt je voorstellen dat het een brei van herrie kan zijn met alle geluiden van buitenaf en om je heen wanneer je als artiest volop in het feestgedruis zit en ze deze systemen niet zouden hebben.

Light’s out – Spot’s on

Na de soundcheck kleden de artiesten zich om, om geheel in stijl op het podium te verschijnen. Een leuke verkleedpartij voor een bijpassende act geeft namelijk nog meer interactie met de bezoekers.

Tijd voor het feest om te beginnen. De band betreedt het podium. De spot’s gaan aan en de drummer tikt af. De leadzanger[es] doet een welkomstwoordje en het feest kan beginnen!

De ene keer begint een band bescheiden. Zien ze dat de mensen nog een beetje moeten ontdooien (er moet dus gewoon nog even een flinke borrel in) dan wordt er rustig aan begonnen. Beetje lekkere “wiebel” muziek. De andere keer wordt er direct afgetrapt met een lekker potje rock of popmuziek. Gaan met die banaan!

Boek een band

Een avond vol met muziek en gedreven passie van de muzikanten volgt en er wordt flink gefeest voor, door en met de gasten. Aan het einde van de avond klinken de noten van het laatste nummer en iedereen wordt bedankt voor deze fantastische avond… of toch…ach vooruit… nog even 1, 2 of 3 liedjes als toetje toe, na een aantal “we-want-more’s”.
Het is nu echt afgelopen. De handdoeken gaan over het gezicht om te warmte weg te vegen.

Even pauze en napraten alvorens het afbouw proces begint.

De gasten zijn naar huis of hebben elders het feestje voortgezet. In de zaal worden met grote bezems alle bekertjes en viltjes etc. etc. bij elkaar geveegd. De spullen worden opgeruimd. De kabels worden uitgeplugd en het drumstel, keyboard en [bas]gitaren verdwijnen weer in de koffers. Als allerlaatste vertrekt degene die het eerste aanwezig was: het licht- en geluidsbedrijf. De laatste flightcases gaan dicht. En bij het dichtslaan van de achterklep van de bus begint het ochtendgloren. Onderweg naar huis, terwijl de wereld alweer zachtjes ontwaakt voor een nieuwe dag. Tijd voor slaap.

Improviseren

Als band en live artiest wordt er van je gevraagd om continue te improviseren en anticiperen op wat er op dat moment gebeurt. Er is geen todo lijstje die exact afgewerkt wordt. Want we weten nooit hoe de avond loopt. Als meneer Piet ‘Paradise by the Dashboard light’ tussendoor wilt horen, en Petra en Karin links en rechts willen gaan op de Snollebollekes, dan doen we dat. Zo heb je wel vaker avondjes vol met verzoeknummertjes. Nu is een band natuurlijk geen jukebox, dus het kan voorkomen dat niet alle gevraagde liedjes ook daadwerkelijk gespeeld kunnen worden. Maar de kans is wel aanwezig.

Hoe dan ook, boek je livemuziek, dan wil je een feestje. Dat is gewoon zo. En daar spelen wij op in voor jou en met jou. Want boek je bij ons de muziek, dan moet het “gewoon” kloppen.

Prijzen livemuziek

Wil je het klein en bescheiden houden, boek dan een one man show of een duo.

Heb je zin om het gas in te trappen en wil je op het oog iets hebben wat staat, goed zichtbaar is, en de muziek de volle overhand heeft op deze avond? Boek dan een cover– of tributeband.

Natuurlijk zijn hier prijsverschillen in. Meer weten wat een band versus duo of one-man show ongeveer kost? Lees dan ons blog “wat kost live muziek?” Daarin verteld blogster Eefke jou deze details.

Fotocredits: Hanny naibaho

Delen:

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?