Muziek als medicijn
Treurig nieuws. Muziekles op scholen neemt af, er wordt meer en meer ingezet op rekenen en taal. Zo zonde want in muziek komt alles samen. Dat zegt zelfs neuropsycholoog Jelle Jolles: ‘Kennis van muziek is belangrijk voor het algehele menselijk functioneren.’ Waarom doen we toch zo weinig met die kennis?
Slimmer door luisteren naar muziek
Baby’s zouden slimmer worden wanneer ze geregeld, zelfs in de buik al, luisteren naar Mozart en mensen die concerten bezoeken hebben een hoger IQ. Maar omdat het wetenschappelijk niet geheel onderlegd kan worden, neemt muziekles toch af. Steeds meer kinderen hebben moeite met filteren van geluid. In een drukke klas kunnen zij zich niet concentreren door alle bijgeluiden zoals kuchende kinderen, verkeer buiten, getik van pennen, schuifelende voeten en meer. Kinderen die geregeld muziek luisteren hebben daar beduidend minder moeite mee. Bij kinderen met dyslexie blijken, na een intensieve muziektraining van een half jaar, enorme verbeteringen waarneembaar. Hoe mooi is dat?
Muziek helpt bij studeren
Vroeger studeerde ik ook altijd met muziek op. Tot op de dag van vandaag werk ik nog altijd met muziek op de achtergrond. Bij elk type studeren is een gepast genre. Bij wiskunde werkt klassiek het beste en bij het logisch nadenken muziek met 50 tot 80 beats zoals veel nummers van Beyoncé en Justin Timberlake. Het geeft je brein toegang tot het maken van nieuwe herinneringen en blijkt een kalmerend effect op je geheugen te hebben. Als ik schrijf heb ik graag stevige rockmuziek op de achtergrond en dat blijkt ook te helpen bij het creatieve proces. Dus draait je kind muziek tijdens het studeren loop gerust de kamer binnen en zet het volume juist eens wat harder!
Effect van live muziek
Als je toch weet wat het luisteren naar muziek met je hersenen en je humeur kan doen, bedenk dan eens wat het luisteren naar échte live muziek kan doen! Daar zou men eens onderzoek naar moeten doen. Want wanneer je naar een optreden gaat en je de band naast beluisteren ook nog kunt zien en soms zelfs ruiken dat is toch helemaal fantastisch? Herinner je jouw laatste concert eens. Sluit je ogen en ga even terug. Het volume, het overslaan van de stem bij een gevoelig nummer, het rauwe pure geluid van echte emotie overbrengen, de onbedwingbare neiging om te dansen, mee te zingen.
Echte live muziek beleef je. Die hoor je, zie je, ruik je en proef je zelfs! Het is zoet en bitter tegelijk. Muziek is een genotsmiddel en een geneesmiddel in één. Muziek is het ideale medicijn, zonder bijwerkingen en overal verkrijgbaar.
Bij ons zelfs verkrijgbaar zonder recept.