En daar verdien jij je brood mee?
En daar verdien jij je brood mee? Tja, een vraag (of opmerking, net hoe je het bekijkt) die nog wekelijks aan menig beroepsmuzikant gesteld wordt. Waarom? Omdat het voor velen nog altijd een soort van ontastbaar vak is. Ja, je leest het goed, een ‘vak’. Want musiceren is écht een vak.
Begrijpelijk voor menigeen dat een BN’er zijn of haar brood ermee verdient. Maar een beroepsmuzikant zonder BN’er status, ja…dat is toch best gek en onmogelijk in vele ogen.
Musiceren is een vak
En dat terwijl ook hier ‘gewoon’ complete opleidingen van zijn, genaamd het Conservatorium. Een naam die wel bekend is in de volksmond. Musiceren is een vak dus. Echt waar. Genoeg die het Conservatorium er voor hebben doorgelopen, hun papieren hebben gehaald. Professioneler als dat krijg je het niet.
Maar ook genoeg artiesten met zoveel skills van zichzelf, die met hun talenten en passie hun business in de muziek volop weten te runnen. Het bestaat écht.
En daar verdien jij je brood mee?
Toch zie ik het ook altijd weer als een compliment ofzo. Ik bedoel, het is toch best leuk dat mensen jouw vak als iets ‘bijzonders’ beschouwen. De denigrerende opmerkingen daargelaten. Want ook die zijn en blijven er; “het zal wel krap zijn om rond te komen met wat jij doet. Dat je daarvoor kiest zeg”. Of “Maar wat is je echte baan? Want dit doe je er toch naast?” Of “Vind je dit niet een groot risico? Hoe onderhoud je je gezin dan?”
Bijzonder wat mensen überhaupt dúrven te vragen of zeggen. Ik roep dat toch ook niet naar mijn loodgieter als die de lekkage van mijn wasmachine komt fixen?
Ontastbaar beroep
Natuurlijk begrijp ik het ook wel, want nogmaals, het is een ontastbaar beroep voor velen. Je moet maar net een idee hebben hoe het in zijn werk gaat en wat de inkomsten zijn. En een loodgieter, een timmerman, kapper, cassière, bloemiste, advocaat, administratief medewerker, tandarts of weet ik ceel wat voor beroep je uitvoert, dat zijn tastbare beroepen voor de ‘mensch’. Beter te begrijpen waarom iemand in een ‘gewoon vak een bepaald bedrag per uur vraagt’.
Toch vind ik het ook weer typisch. Want als ze je willen boeken dan zeggen ze: jeetje zeg, dat is nog een behoorlijke prijs voor ‘een avondje muziek maken’. Een tenenkrommende (en beledigende?) opmerking, al zeg ik het zelf.
Zet een loodgieter neer voor een aantal uren x zoveel loodgieters + nog 2 timmermannen die het licht en geluid verzorgen. Dan kom je ook op hetzelfde bedrag vrees ik. Het is immers ook ‘gewoon’ een bedrijf dat bij je langs komt om hun diensten uit te voeren. En dat bedrijf moet brood op de plank brengen.
Waar betaal je eigenlijk voor?
Wat mensen zien is dat ze betalen voor een avondje optreden. Ze kijken naar personen die de boel vermaken. Waar je daadwerkelijk voor betaald is de studie die het gekost heeft, vaste lasten, verzekeringen, het vervoer van en naar de locatie. En de spullen. Heel veel spullen. Spullen die je niet bij de Action koopt. Nee, daar is keihard voor gewerkt en gespaard om te kunnen aanschaffen. Geluidsmannen en apparatuur die mee zijn. Repetities die wekelijks gedaan worden. En dan ben ik ongetwijfeld nog het e.e.a. vergeten.
En dan heb ik het nog niet eens over de tijd die erin gestopt wordt op de dag van het optreden zelf. De mens ziet een artiest of een band een aantal uren optreden. Maar het aantal uren opbouwen, de rit ernaar toe, het klaarmaken, het afbouwen achteraf, inladen, uitladen en terugrijden… wordt vaak vergeten. En ook dat begrijp ik hoor. Voor ons allemaal zo logisch, maar niet voor een leek die er nooit mee te maken heeft niet.
Passie voor het vak
Vergis je niet, een muzikant is vaak zo’n 12 uur onderweg, uit en thuis voor een optreden. Lange dagen? Misschien. Toch ziet de gepassioneerde muzikant dat niet zo. Het is een passie. En passie zit in je guts. In je donder. Daar is geen 9 tot 5 mentaliteit aanwezig. Als je iets zo graag wilt en zo leuk vind om te doen, dan is het een uitje. Elke keer weer een avontuur om te beleven.
Of het nou om een bruiloft gaat, een groot evenement, met de band, mijn duo of solo op pad. Nieuwe mensen ontmoeten is toch leuk?! En dan die fascinerende uitdaging: de mensen, de toeschouwers weten te boeien. De aandacht weten vast te houden. Te entertainen. En als dat gelukt is, dat is gewoon zo te gek!
Of je nou een zanger bent zonder BN’er status of een Trijntje Oosterhuis, Flemming, Mart Hoogkamer, Davina Michelle of Emma Heesters…elke artiest zal dit beamen.
Ieder z’n vak. Juist, ‘een vak’. Een passie vak in dit geval.
En potverdorie wat is het mooi om te mogen doen!
Wil je meer weten welk budget realistisch is voor jouw wensen en budget? Lees dan hier verder.
Photocredits: Christian Dubovan